Lakberendezés

0 Hozzászólások

Élj a fényben!

Kategóriák: 

Élj fényben!

A fény minden ember életében nagyon fontos szerepet játszik, hiszen fény szükséges a biológiai életritmusunk fenntartásához, a munkánkhoz, és a fény alapvetően befolyásolja a hangulatunkat is. Nem mindegy tehát, hogy milyen lakásban élünk, tervezzük úgy helyiségeinket, hogy mindig a lehető legtöbb fényt biztosítsuk magunk és a családunk számára! Már a lakások építése vagy felújítása kezdetén kész tervekkel kell rendelkeznünk a tekintetben, hogy milyen lesz majd a helyiségek berendezése, hová kerülnek a bútorok, és milyen megvilágításokat, világítási rendszereket, lámpákat fogunk a terekben alkalmazni, hiszen ettől függ, hogy az építkezés megfelelő szakaszában hová helyezik el a szakemberek az elektromos kiállásokat. Ehhez készítsünk világítási tervet! 
Ha mégis tanácstalanok lennénk, és nem tudjuk előre elképzelni a bútorok helyeit, akkor forduljunk szakemberhez! Egy jó lakberendező ugyanis nagy segítség lehet, hiszen ő a tervezés után maga előtt látja a tereket kész állapotukban, így ehhez meg tudja tervezni a világítások helyeit is. A világítás megtervezése mellett a természetes fény bejutását, vagyis a nyílászárók elhelyezkedését, nagyságát is meg kell előre határoznunk. A nyílászárók nem csak a fény bejuttatása miatt fontosak, hanem azért is, mert kizárják a külvilágot, és építészetileg is meghatározó a szerepük. Mind külső, mind belső kivitelezését tekintve összhangban kell lennie a homlokzattal, illetve a belső kialakítással, mert ezzel harmonikus tereket alakíthatunk ki. Van néhány szempont, amit nem árt figyelmen kívül hagyni a nyílászárók tekintetében: a nyílászárók mennyisége és nagysága határozza meg a lakásba bejutó természetes fény mennyiségét, a megvilágítás egyenletességét, ugyanakkor meghatározza a bútorok elhelyezhetőségét és sok esetben a fűtőtestek kialakításának helyét is.
 

Terek és fények

 
Mivel az eltérő helyiségek más-más funkciót töltenek be, ezért a megvilágításuk is máshogyan történik. Van néhány szempont, amit jó, ha figyelembe veszünk a lakásunk fényeinek megtervezésénél. A keskeny, sötét terek (például folyosók) esetében praktikus lehet, ha üvegajtót építünk be, amely átengedi a fényt és lehetővé teszi, hogy a terek ne szeparálódjanak el egymástól. Ugyanakkor a tolóajtó alkalmazható az olyan helyiségeknél, ahol nincs nagy hely és az életteret szeretnénk általa (is) növelni. A legfontosabb a megfelelő fényforrás megléte az olyan tevékenységeknél, amelyekhez a szemünket használjuk, ilyen például a tanulás. Biztosítsunk az íróasztalhoz olyan fényforrást, amely tiszta és elegendő fényt ad, hiszen ez segíthet a koncentrálásban, általa jobban vág az eszünk. Vannak olyan tevékenységek és helyiségek, ahol elegendő lehet a hangulatvilágítás, ilyen a zenehallgatás vagy a tévénézés. Ehhez tervezzünk rejtett hangulatvilágítást álmennyezetbe vagy valamely összekötő elembe. Ugyancsak kellemes hangulatot teremthetünk a nappalinkban, ha teret adunk az utcáról beszűrődő esti fényeknek. A konyha esetében szintén elengedhetetlen a helyi megvilágítás a központi lámpa mellett, hiszen sokszor végzünk a konyhapultnál olyan tevékenységet, amelyhez nem elég a hátulról jövő fény. Ugyancsak a kényelmet szolgálja a konyhabútorokba épített belső világítás, amely ajtónyitásra lép működésre, így még a lekapcsolásáról sem kell gondoskodnunk. A hálószoba szintén az a helyiség, ahol az olvasáshoz szükség van a megfelelő fényre, ezt az éjjeliszekrényen elhelyezett olvasólámpák vagy falikarok segítségével biztosíthatjuk. A szoba textiljeivel harmonizáló textilernyős olvasólámpák még az összhang megteremtésében is segítenek. Fontos, hogy a gyerekszobát is a lakás világosabb részén helyezzük el, erre alkalmas lehet egy déli tájolású szoba. A gyerekek sokat tartózkodnak a szobájukban, akár a játékhoz, akár a tanuláshoz szükségük van a természetes fényre. Ha a jelenleg divatos nappali-konyha-étkező hármast alakítottuk ki a lakásunkban, akkor törekedjünk rá, hogy a funkcionális részeket csak jelképesen válasszuk el egymástól, így mindhárom funkció elegendő fényhez juthat, és világos tereket kaphatunk. Vegyük figyelembe a fent leírt szempontokat, melyekkel biztosak lehetünk abban, hogy elegendő fényt biztosítunk a lakásunkban, így hangulatunk mindig vidám, napsütéses lesz és ez jó hatással lesz egészségünkre is!

Legtöbbet olvasott