Ötletes otthonok - otthonos ötletek

0 Hozzászólások

Ne cseréld le a régi kanapéd! Újítsd meg inkább néhány ötlettel!

Kategóriák: 
Ne cseréld le a kanapéd, tegyél rá inkább díszpárnákat.

A kanapé a családi fészek lelke. A kanapén folynak a nagy beszélgetések, esténként ide huppanunk le egy kis pihenésre, tévézésre. Hétvégente a kanapén olvasgatunk, itt ültetjük le a vendégeket.

A jó kanapét megtalálni, nem egy egyszerű feladat. Több boltot bejárunk, méregetünk, mérlegelünk. Ha megvan  a kiválasztott kanapé, akkor is még rengeteg feladat vár ránk, hiszen a kanapéra sokszor várni kell, nincs raktáron, amikor meg megérkezik, gondoskodni kell a hazaszállításról, ami szintén idő és pénz. De ez még mind nem elég. Amikor ott van, valahogy be kell varázsolni a lakásba a szűk ajtón vagy esetleg az ablakon keresztül.

Egyszer ezen a kanapé rémálmon már átestél, nem feltétlenül szükséges újra belevágnod. Ha a kanapéd már úgy érzed, hogy elhasználódott, felmerülhet benned a gondolat, hogy hamarosan meg kell válnod tőle. Vajon miért válunk meg nehezen a régi kanapétól? Ennek több oka is van.

  1. Érzelmek kötnek a régi kanapéhoz. A család emlékeit őrzi, hiszen itt zajlanak a legfontosabb események.
  2. Biztonságot ad neked a megszokás miatt.
  3. Tudod róla, hogy kényelmes.
  4. Elfértek rajta mindannyian.

Ne cseréld le az Ikea kanapéd! Vegyél rá inkább új huzatot!

És miért tölt el aggodalommal, ha a lecseréléséről van szó? Egyrészt az a kanapé, amit megvettél régen valamennyiért, most egy ugyanolyan színvonalú kanapéért a többszörösét kell kifizetned. Másrészről pedig aggódsz, hogy megválva a régi kanapétól, lehet hogy helyére egy olyat sikerül választani, ami nem olyan kényelmes, nem olyan jó ülni rajta, feküdni rajta, nem fértek el annyian, mint a megszokott régi kanapén.

Ne cseréld le a régi kanapéd, inkább próbáld meg megújítani!

Mielőtt azonban elkezded fontolgatni, hogy lecseréled a régi jól bevált kanapédat pusztán néhány folt vagy picit megkopott felület miatt, próbálj ki néhány trükköt, amivel meghosszabbítható a család öreg barátjának élete és te is elégedett leszel.

Ha új a kanapé nagyon vigyázunk rá, szabályok vannak, amiket betartunk: ne egyél a kanapén, ne igyál a kanapén, ne ugrálj a kanapén, koszos lábadat ne tedd fel a kanapéra, a kutya nem mehet fel a kanapéra.

Ez az időszak azonban hamar elmúlik és a kanapén feltűnik az első…aztán a második, majd a sokadik folt is.

Ne cseréld le a régi kanapéd – egyszerűen tisztítsd ki a foltokat!

A kanapé foltok kezelésénél is alapszabály, hogy a foltokat ne dörzsöljük erősen, mert mechanikai sérüléseket okozunk a szöveten, aminek következtében visszafordíthatatlan károsodást okozunk. A kanapé foltjait mindig kívülről befelé körkörös mozdulatokkal kezeljük. Mindig végezzünk egy nem annyira látható helyet egy kis próbatisztítás, hogy lássuk, hogyan reagál az anyag az általunk kiszemelt tisztítószerre.

A kanapéd foltjaival csodákra képes a glicerin, melyet háztartási boltokban vagy gyógyszertárban tudsz megvásárolni. A glicerinnel eltávolíthatod a csokifoltokat, a kávé vagy kakaófoltokat.

Ha fehér a huzatod, akkor se alkalmazz semmiképp hipót a foltok kiszedésére, mert a fehér anyagon is csúnya foltot hagyhat és rendkívüli módon károsítja a textiliát.

A gyümölcslét megpróbálhatod kiszedni kevés citromlével. A filctollat, golyóstoll foltokat terpentinnel tudod fellazítani.

 

A foltkezelések után mindenképpen érdemes egy teljes kárpittisztítás végezni valamilyen kárpittisztítóval.

Ne cseréld le a régi kanapéd- tegyél rá inkább takarót!

Ne cseréld le a kanapéd – tegyél rá párnákat!

A régi kanapét vidámabbá és újszerűbbé teheted néhány vidám díszpárnával is. Javaslom, hogy hármas elrendezésben rakd a díszpárnákat, mert úgy mutatnak a legjobban.

Ne cseréld le a kanapéd! – rakjál rá ágytakarót!

Nagyon dizájnos és divatos a kanapéra az asztali futóhoz hasonlóan kis textil csíkokat helyezni, amellyel nem az egész ágyat feded le, hanem annak csak egy részét.

Ne cseréld le a kanapét- húzzál rá új huzatot!

A kanapé leglényegesebb része maga a huzat. Ez van kitéve a legnagyobb használatnak és a kanapé értékében is ez képviseli a legnagyobb részt. A 10 évvel ezelőtti kárpitanyagokhoz képest a mai anyagok már teljesen más tulajdonságokkal bírnak. Vannak köztük például folttaszító anyagok. A legtöbbet tesztelik és az alapján kategorizálják, hogy mekkora terhelést bírnak majd elviselni használat közben. Ha egy ilyen új ruhába bújtatod a kanapédat, biztos lehetsz benne, hogy még jó sok évig nem kell új kanapé után nézned, de mégis akár az egész nappali arculata megváltozhat.

 

Ne cseréld le az Ikea kanapéd! Vegyél rá inkább új huzatot!

Legtöbbet olvasott