Ötletes otthonok - otthonos ötletek

0 Hozzászólások

Feng shui és jin és jang-Avagy hogyan kerüljön egyensúlyba otthonunk?

Kategóriák: 
A feng shui alapja a jin és a jang.

A feng shui egyik alapszabálya az egyensúly. Ennek lényege, hogy a megfelelő energiák megfelelő arányban legyenek jelen.

Feng shui és a csi

A feng shui szerint a csi maga az egyetemes életerő, amely minden élő dologban föllelhető. Éltető ereje többféle módon nyilvánul meg.

Feng shui – a csi áramlása

A szelíden áramló vizek bőséggel szállítják a csi energiát. Ezért frissülünk fel, születünk valósággal újjá rövid idő alatt a szökőkutaknál, a vízmedencék mellett, a folyók közelében vagy a tavak partján. A könnyed szellők szintén frissítő csit közvetítenek felénk.

A kíméletlen szélvihar, a hurrikán, a bömbölve zubogó vízáradat viszont magával sodorja a jótékony csit, ráadásul romboló hatású csit termel.

A természet szakadatlanul árasztja és teremti a csit.

Feng shui - a csi jin és jangból áll

A feng shui a csi áramlását részletesen tanulmányozza. A jin és jang az energia azaz a csi alkotórészei. Ezek a mindenség két ellentétes oldalát jelenítik meg. Egyik sem létezhet a másik nélkül. Erre jó példa a kezdet és a vég vagy a fekete és a fehér. A jin és a jang kiegészítik egymást, kettősségükben alkotnak egy párt. A jin és jang ellentétes energiája folyamatos kölcsönhatásban van egymással. A jin a sötét, a befogadó, a női elem, negatív. A jang a világos, a tevékeny, a hímnemű elem, pozitív. A kettő együtt lehet csak egyensúlyban. Befoglaló formájuk a kör, a létezés folyamatosságát érzékelteti.

A feng shui szerint, ha a terület túlságosan hegyes-völgyes, akkor túlzottan jang jellegű. Ha a terep teljesen sík, túlsúlyban van a jin. Ha túl sima a terep, azt meg kell mozgatni. Egy jól elhelyezett szikla, szobor kerti lak a feng shui szerint segíthet ezen. A pagodákat eredetileg a jin energiák túlsúlyának ellentételezésére emelték, a jang energiák teremtésére.

Feng shui – tigris és sárkány

A jin és jang a fehér tigris és a zöld sárkány jelképével is azonosítható. A sárkány hímnemű és a jang energiákat képviseli. A fehér tigris nőnemű, és a jin energiákat szimbolizálja.

Feng shui – jin és jang a lakásban

A feng shui ezen alapszabályait lakásunkban is alkalmazhatjuk. A lakásunkban is szükség van a jin és jang egyensúlyára. Az egyhangúság kellemetlen érzéseket kelt. A teljesen fehér lakás feszélyez, a teljesen fekete hálószobában pedig nehéz nyugodtan aludni. A feng shui alapszabálya: törekedjünk arra, hogy ne essünk túlzásokba. A harmóniához egyensúly kell.

A hálószobában különösen érdemes odafigyelni, hogy a feng shui szabályait betartsuk.

Legtöbbet olvasott