Ötletes otthonok - otthonos ötletek

0 Hozzászólások

Hogyan alakítsunk ki bejárható garderobe szobát?

Kategóriák: 
Bejárható garderobe szoba - minden nő álma

Ha már valaha is volt problémád a ruháid elhelyezésével, vagy felforgattad az egész házat, hogy megtalálj néhány nyári ruhát, biztos, hogy nagy szolgálatodra lenne egy bejárható garderobe.

Ha van a háznak olyan szobája, aminek nincs igazán funkciója, érdemes átalakítani garderobe-bá, ami nem olyan költséges átalakítás, mint amilyen nagy haszonnal jár. Óriási tárolóhelyet kapsz és végre rendszerezni tudod a dolgaidat. 

Egészen egyszerű változattól a gondosan megtervezettig, sokféle költségszinten hozhatjuk létre ezt a nagyon praktikus szobát. A felhasznált anyagok is sokfélék lehetnek, mely függ az elvárásainktól, ami a kinézetet illeti és természetesen a rendelkezésünkre álló költségkerettől is. Létrehozhatjuk saját magunk is vagy kérhetjük szakember segítségét.

Bejárható garderobe szekrény- minden nő álma 1

Bejárható garderobe szoba - minden nő álma 1

Hogyan válasszuk ki a garderobe-hoz a megfelelő szobát?

Bármilyen helyiségből csinálhatunk  garderobe-ot, habár a legalkalmasabb formájú szoba a téglalap alakú vagy a négyzet. Más formájú szobák is alkalmasak, de sokkal nagyobb kreativitást igényel a szekrények megfelelő elrendezése. Miközben az ablakok jól be tudják világítani a helyiséget és a szellőzést is biztosítják, a túl sok fény fakíthatja a ruhákat és a túl sok ablak csökkenti a beépíthető falfelületet.

Bejárható garderobe szoba - minden nő álma 2

Bejárható garderobe szoba - minden nő álma 2

Milyen garderobe rendszerek vannak?

A garderobe szekrények beépítése kétféle rendszerben történhet. Lehet falra vagy padlóra rögzített.

A falra rögzített modelleknél a rögzítés csak a falhoz történik, az tartja a súlyt. A padlóhoz rögzített rendszernél is rögzítjük a falhoz a szekrényt, de ez csak a stabilitást szolgálja, a súlyt a padló tartja.
Az, hogy melyik garderobe rendszert választjuk, két dologtól függhet: milyen elvárásunk van esztétikailag és milyen költségvetéssel szeretnénk elkészíteni a garderobe szobát.

A falra rögzített garderobe rendszer általában kevésbé költséges, sokszor alkalmaz felfüggesztett kosarakat, falra rögzített fa polcokat.

A padlóra rögzített garderobe rendszer általában költségesebb és bútorlapokból, melaminnal fedett panelekből vagy akár fából készül.

Bejárható garderobe szoba - minden nő álma 3

Bejárható garderobe szoba - minden nő álma 3

Milyen helyeket alakítsunk ki a garderobe szobában?

Egy alap garderobe rendszerben van közepes és hosszú ruhák felakasztására lehetőség. A fiókokban tárolhatunk zoknikat, alsóneműt, öveket. Mélyebb fiókokat is kialakíthatunk a pulóvereknek és pólóknak, de ezeket akár polcokon is elhelyezhetjük. A cipőknek is van benne hely polcokon elhelyezve. A legtöbben csak ezeket a funkciókat építik be a garderobe-ba, pedig ezen felül még más lehetőségeket is adhat nekünk ez az új elrendezés.

Érdemes külön helyet kialakítani az ékszereknek, az öveknek, a nyakkendőknek. Kialakíthatunk benne töltő állomást telefonoknak, laptopnak, tabletnek. Jó helye lehet a garderobe szobában a széfnek is. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a szennyes ruhák összegyűjtését is szolgálja 1-2 kosár.
A garderobe szoba megvilágítása is nagyon fontos, a legpraktikusabb, ha LED-es megvilágítást alkalmazunk. Ha még egy tükröt is elhelyezünk a helységben, akkor már nyugodtan nevezhetjük öltöző szobának, nem csak egy egyszerű garderobe szobának.

Bejárható garderobe szoba - minden nő álma 4

Bejárható garderobe szoba - minden nő álma 4

Kivel készítsük el a garderobe szoba berendezését?

Megtervezhetjük és elkészíthetjük saját magunk is az öltöző szobát, ha van hozzá elég kreativitásunk, türelmünk, szerszámaink és kézügyességünk. Ha egy egyszerűbb, falra rögzített rendszert alakítunk ki, ahhoz nem is kell olyan nagy ügyesség. Ha viszont nem bízol a saját kreativitásodban és félsz, hogy kimarad valami, amit később bánni fogsz, érdemes szakemberrel megterveztetni és kiviteleztetni a szekrényeket. Egy garderobe szakértő segíthet a helyet a leghasznosabban kialakítani, úgy hogy a design és az összhatás is maximális lesz. Sok esetben ingyenes konzultációkon is részt vehetünk.

Bejárható garderobe szoba - minden nő álma 5

Bejárható garderobe szoba - minden nő álma 5
 

Mennyi idő alatt készülhet el a garderobe szoba?

Általában 4-6 hét alatt elkészülhet az új öltözőszobád, persze ha saját magad csinálod, nagyban befolyásolja az elkészülés hosszát, hogy naponta mennyit tudsz vele foglalkozni és hogy egyedül vagy több segítséggel tudsz dolgozni.

Bejárható garderobe szoba - minden nő álma 6

Bejárható garderobe szoba - minden nő álma 6

Mennyibe kerül egy garderobe szoba kialakítása?

A költségek függnek a mérettől, a minőségtől és a teljes rendszer összetettségétől.  Azt mindenképpen elmondhatjuk, hogy a felső határ a csillagos ég.

Bejárható garderobe szoba - minden nő álma 7

Bejárható garderobe szoba - minden nő álma 7

Mikor érdemes nekikezdeni egy garderobe szoba kialakításának?

A legjobb időszak az átalakításhoz a nyár. Ha viszont szakemerrel szeretnénk csináltatni, érdemesebb inkább tavasszal vagy ősszel megkezdeni a munkákat, mert akkor több idejük van a garderobe szakértőknek. Ha padlóburkolót cserélni és festeni is kell, mindenképpen válasszunk olyan időszakot, amikor jobban szárad, nem esik az eső.
 

Legtöbbet olvasott