Ötletes otthonok - otthonos ötletek

0 Hozzászólások

Hogyan alakítsunk ki indusztriál stílusú otthont?

Kategóriák: 
Indusztriál stílus - egyszerűen újrafelhasznál

Az indusztriál stílus egyre jobban hódít Amerikában. Kedvenc berendezési stílussá vált, ha loft lakásokat vagy olyan helyeket rendeznek be lakásnak, amely korábban más funkciót töltött be. Az indusztriál stílus azonban alkalmazható akár régi házak berendezésénél is, de a modern, új környezetbe is illeszthető. Kétségtelen, hogy az indusztriál stílus egy megosztó stílusfajta. Az indusztriál stílust valaki vagy nagyon megkedveli és a szenvedéllyévé válik, vagy teljesen elutasítja.

Szerintem azonban lehet ezt a stílust úgy is szeretni, hogy nem csak egy-egy stílusjegyet csempészünk be otthonunkba, így például a vintage stílussal remekül kombinálható.

Nézzünk néhány alapszabályt, amely jellemzi az indusztriál stílust.

Indusztriál stílus – színekben „rocky”

Az indusztriál stílus alapszínei azok a színek, amelyek jellemzőek lehetnek egy raktárra vagy egy gyárépületre. Fő színei a szürkék és a fekete különböző árnyalatai. Ne gondoljuk azonban, hogy ezek feltétlenül rideg színek. A szürkének választhatunk barnásabb, bézsesebb árnyalatai közül. A bútorok választásakor törekedjünk a természetes, nyers színekre, mint a natúr fa, fém.

Indusztriál stílus – a bútorokban ne törekedjünk tökéletességre

Alapvető szabály az indusztriál stílusban, hogy minden egyszerű, inkább funkcionális, mint dekoráló külsőt ölt. A bútorok egyszerű vonalvezetésűek, egyenes vonalúak. Az indusztriál stílus a csillogás, a kihívó stílus ellentéte.

Indusztriál stílus – válasszunk különleges „ipari” kiegészítőket

Bármi lehet kiegészítő dekorációs tárgy az indusztriál stílus esetében, ha annak hangulata stílusa illeszkedik ehhez a nyers, erőt sugárzó, egyszerű, csillogásmentes stílushoz. Mindemellett a fém bámilyen mennyiségben teret kaphat annak nyers matt vagy akár krómozott verziójában. De figyeljünk oda, hogy ez a stílus nem a csillogásról szól, hanem inkább arról, hogy térjünk vissza az alapokhoz.

Ötletes kiegészítőket készíthetünk magunk is. A vázákat és a graffiti képet megvásárolhatja a www.dekoria.hu oldalán

Ötletes kiegészítőket készíthetünk magunk is. A vázákat és a graffiti képet megvásárolhatja a www.dekoria.hu oldalán

Indusztriál stílus – az alapanyagok sem a tökéletességet sugározzák

Gondolj egy ipari építményre, a gépekre, a berendezésekre. Mindezt fordítsd le lakberendezésre és máris tudod milyen alapanyagok illenek ehhez a stílushoz. Fa és fém. A fém sokféle lehet. Az indusztriál stílus olyan fémtárgyakat alkot, amelyek akár előző funkciójuk szerint nem is a lakberendezést szolgálták. Fémek, amelyeken már meglátszik az idő, olyan tárgyak, amelyeken látszik, hogy régóta használják és megérdemlik a sok munka után az új életet. Az indusztriál stílus nem csak egy lakberendezési stílus, hanem inkább egy életfelfogás. Újrafeldolgozza a régi anyagokat, tiszteletet ad olyan tárgyaknak, elemeknek, amelyek sok esetben mellőzve vannak, mégis főszerepet játszanak a mindennapokban.

Indusztriál stílus – mutasd meg, hogy miből van a fal

A funkcionálitás fontosságát sugározza a szabadon hagyott tégla falfelületek, a festetlen betonfalak szürkesége, a vízvezetékek láthatóvá tétele.

Indusztriál stílus – ne ijedj meg a nyers erőtől

Az indusztriál stílusnak azonban ha egy-egy elemét is alkalmazzuk, akkor is remek hatást lehet vele kelteni. Nem feltétlenül kell vakolatlanul hagyott, nyers falakat létrehoznunk. De akár még ezt az elemet is lehet úgy finomítani, hogy csak bizonyos falrészleteknek adjuk meg ezt a dizájnt.

Elegáns is lehet az egyszerű. Az indusztriál stílus kialakítása sok fantáziát és lehetőséget kínál.

Elegáns is lehet az egyszerű. Az indusztriál stílus kialakítása sok fantáziát és lehetőséget kínál.

Indusztriál stílus - válassz egyszerű textileket

Használj egyszerű, de erős textileket. A kanapé esetében jó választás lehet a bőr is. A függönyök, asztalterítő is egyszerű és természetes legyen.

A stílusok mindig keverednek és újrafelhasználjuk egyes elemeit. Legyünk kreatívak és használjuk ezt a kis befektetés igénylő új stílust kedvünkre alakítva, de használva környezetkímélő jótékony hatását.

Legtöbbet olvasott