Ötletes otthonok - otthonos ötletek

0 Hozzászólások

Hogyan tervezzünk gyerekszobát?

Kategóriák: 
Tiniszoba tengerész stílusban

Ha gyerekszobát tervezünk, rögtön az elején nehézségbe ütközünk, hiszen a gyerekszoba dekorálása egészen más, mint egy felnőtté. A gyerekszobának a gyermek személyiségét kell tükrözni, nem pedig a szüleiét. Mindemellett fontos, hogy mérlegeljünk a gyerekek vágyai között. Ne essünk abba a hibába, hogy az átalakítás elején még miki egeres szobát szeretne, mire elkészül pedig már hajós dizájnt szeretne. A gyerekek számára a gyerekszoba sokféle funkciót be kell, hogy töltsön. Itt játszanak, olvasnak, hallgatnak zenét, elmélkednek, álmodoznak vagy ide vonulhatnak el, ha egyedül szeretnének lenni. Próbáljunk olyan szobát kialakítani, ami boldoggá fogja őket tenni hosszútávon.

A lányok általában szeretik a lila és a rózsaszín színeket.

 

 

A gyerekszoba tervezés alapszabályai

1. Beszéld meg a gyerekekkel!

Kérdezd meg mit szeretne csinálni a szobájában, ő hogyan képzeli el, mi a kedvenc színe. Ehhez add hozzá mindazt, amit te tudsz róla. Milyen a személyisége, hol szeret a leginkább lenni és miért. Minél több az információ, annál nagyobb valószínűséggel tudunk olyat alkotni, ami neki is tetszik.

2. Engedd meg, hogy segítsen!

Hagyd, hogy kifejezze véleményét a színekről, az anyagokról és hogy segítsen a tárgyak megvásárlásában. Mindemellet tartsd szem előtt, hogy a végeredménynek rugalmasnak kell lennie, amit változtatni tudsz a szükségletek és az érdeklődés, ízlés változásával, hiszen a gyerekek még gyakran és sokat változnak.

Alakítsunk ki kisebb részlegeket a szobában a különböző tevékenységeknek.

3. Legyen a gyerekszoba multifunkcionális!

Mivel a gyerekek nem csak alszanak a szobájukban, hanem más dolgokat is ott csinálnak, ezért érdemes több részleget kialakítani: olvasó kuckó, játszóhely, kreatív sarok, ahová kirakhatja a képeit, egyéb műveit. Legyen helye a büszkeségeinek, ahová kirakhatja a gyűjteményeit, trófeáit, díjait vagy egyéb személyes dolgait, amelyekre büszkék. Ha engedjük gyermekünknek, alakítsunk ki helyet a tévének, számítógépnek, playstation-nek.

4. A tárolás legyen elsődleges prioritás a gyerekszobában!

A rendetlenséget akkor lehet elkerülni, ha megfelelő mennyiségű és milyenségű tárolóhelyeket alakítunk ki a gyerekszobába. Legyenek olyan dobozok, zárt szekrények, főleg fiókok, ahová el lehet rakni mindazt a sok játékot, kreatív eszközt, könyvet és ruhát, ami a gyerekeké. Ha nem gondoskodunk elég tároló helyről, biztosak lehetünk benne, hogy a szobában mindig rendetlenség lesz.

A fiúk szeretik a hajós, tengerészes vagy kalózos stílust.

5. Válassz megfelelő világítást a gyerekszobába!

A fővilágítás mellett a gyerekszobában kell lennie világításnak az olvasáshoz vagy tanuláshoz és nem árt ha van egy hangulat fény is, főleg ha gyermekünk nem érzi jól magát a sötét szobában. Ez a kis éjszakai fény segítheti a biztonságos kijutást a fürdőszobába.

6. Dekoráld a gyerekszoba ablakát látványosan!

Jó ötlet lehet variálni a római rolót és a hagyományos függönyt. Mindenképpen úgy kell a függönyt felhelyeznünk vagy éppen a római rolót, hogy az a legkevésbé se vegye el a fényt. Válasszunk akkora karnist, ami eléggé túllóg az ablak szélein, hogy legyen helyünk rendesen kihúzni az ablak mellé a sötétítő függönyt nappal.

7. Használj a gyerekszobába tapétát vagy festést a falakra!

A falak dekorálása lehetőséget ad, hogy színeket és mintákat adjunk a szobához. Egy jó alapszínt választva, később akár a mintákat is tudjuk változtatni könnyedén, ha változik az ízlés. Vigyázzunk azonban az élénk színekkel, érdemes csak 1-2 falat erős színre festeni, mert a túl sok erős szín nyomasztó is lehet.

Ha több gyerek lakik egy szobában, gondoskodjunk róla, hogy mindkettőnek legyen saját kis kuckója.

8. Hagyjuk, hogy a gyermek válassza ki a gyerekszoba témáját!

Ha olyan szobát szeretnénk kialakítani, ahol a gyermekünk boldognak érzi magát, akkor annak az általa kiválasztott téma köré kell épülnie. Azt azonban, hogy mely elemek fogják ezt a témát erősíteni a szobában, nekünk kell kiválasztani. Ha nem szeretnénk évente új szekrényeket vásárolni, ne a szekrény határozza meg a dizájn, hanem a szobában lévő lakástextilek. Ha egy jó alapot választunk, némi falfestéssel és új ágytakaróval, függönnyel, párnákkal költséghatékonyan és gyorsan át tudjuk alakítani a szobát látványosan.

Legtöbbet olvasott