Ezt a 3 növényt kell elültetned a kertben, hogy távol tartsd a kártevőket

Ezt a 3 növényt kell elültetned a kertben, hogy távol tartsd a kártevőket

Ahhoz, hogy egy kert szép és egészséges legyen, elengedhetetlen, hogy a növényeket megfelelően ápoljuk és védelmezzük. A kártevők és betegségek azonban gyakran okozhatnak komoly problémákat, mivel károsítják a növényeket és csökkentik azok élettartamát. Az alábbiakban bemutatunk 3 olyan növényt, amelyek természetes védelmet nyújtanak a kártevők ellen, így segíthetnek megőrizni a kert egészségét és szépségét.

1. Fokhagyma.

A fokhagyma nem csak az ételeink ízesítésére jó, hanem kiválóan alkalmas a kert védelmére is. A fokhagyma képes kiszorítani a kártevőket a kertből, és megakadályozni, hogy azok elszaporodjanak. A fokhagyma hatóanyagai erős illatot bocsátanak ki, amely elriasztja a kártevőket, így csökkenthetik a levéltetvek és a katicabogarak számát a kertben. A fokhagymát egyszerűen elültethetjük a kertben, vagy a növény kivonatát permetezhetjük a növényekre.

2. Körömvirág

A körömvirág gyönyörű virágai nem csak szép díszei lehetnek a kertnek, de hatékonyan védelmezik a növényeket is. A körömvirág képes elűzni a kártevőket, például a fehérjárványt, a takácsatkákat és a káposztalepkéket. Emellett a körömvirág szárai és levelei segítenek a talaj tápanyagtartalmának megőrzésében és javításában is. A körömvirágot egyszerűen elültethetjük a kertben, vagy az olaját használhatjuk a növények védelmére.

3. Bazsalikom

A bazsalikom nem csak finom fűszernövény, de hatékonyan védelmezi a növényeket is. A bazsalikom illóolajai képesek elűzni a levéltetveket és a katicabogarakat, így megóvhatják a növényeinket a kártevők támadásaitól. Emellett a bazsalikom segíthet a kertben élő méhek vonzásában is, így segíthet azok megtermékenyítésében. A bazsalikomot egyszerűen elültethetjük a kertben, vagy akár az ablakpárkányon is nevelhetjük.

Fontos azonban, hogy napos helyre helyezzük a növényt, és rendszeresen öntözzük, hogy megfelelően fejlődjön és illóolajait is termelje. A bazsalikom levelei nemcsak a növények védelmére alkalmasak, hanem kiválóan alkalmasak a konyhai felhasználásra is.

Használhatjuk frissen vagy szárítva, szószok, saláták, levesek és tésztaételek ízesítésére. A bazsalikom tehát nem csak hasznos növény, de finom ízével és illatával igazi kincs a kertben és a konyhában egyaránt.