Spórolj a mosás költségein!

Spórolj a mosás költségein!

Spórolj a mosás költségein. A mosás az egyik elkerülhetetlen házimunka, de nem kell, hogy egy vagyonba kerüljön a ruhák tisztán tartása. A legtöbben észre sem vesszük, hogy milyen költséges lehet a mosás, így akár az egy adagonkénti kis megtakarítás is sok pénzt jelenthet éves szinten. Ez egy négytagú család esetebébe akár több tízezer forint is lehet.

Ime 10 tipp, amit mindenféle plusz költség nélkül azonnal bevethetsz:

1. A ruhák levegőn történő szárítása vagy kinti szárítókötélre való felakasztása még mindig kiváló módja a megtakarításnak. Nemcsak a villany- vagy gázszámlán spórolhatsz, hanem ruháid is tovább tartanak, mivel a hő és a szárítógépben való szárítás hosszabb távon kárt is okozhat az anyagban.

2. Ha kétszer centrifugálod ki a ruhákat a mosógépben, akkor több vizet távolítasz el, és ezzel is csökkenheted a száradási időt.

3. Ha meleg helyett hideg vizet választasz, sokat spórolhatsz a vízszámládon – a mosás legnagyobb költsége ugyanis a víz felmelegítése. Ez persze csak abban az esetben lehet releváns, ha az egyes anyagok címkéin nincs külön feltüntetve hány fokon kell azokat mosni.

spórolj a mosás költségein ezekkel az egyszerű tipekkel

4. A saját magad által otthon elkészített mosáshoz használható anyagok egy nagyszerű módja annak, hogy pénzt takaríts meg. Számos online „recept” létezik mosó-, fehérítő- és öblítőszerekhez, amelyek sokkal olcsóbbak, mint ha a boltban vennéd meg őket.

5. Ne használj több mosószert, mint amennyire feltétlenük szükség van – a mosószer gyártó cégek azt akarják, hogy többet használj, és ezért persze többet kis vásárolj. Próbáld ki nyugodtan a korábbiakhoz képest használt mennyiség felével, és nézd meg, hogy működik-e a dolog megkapod-e ugyanazt a tisztaságot, mint korábban.

6. A teljes töltet mosása hatékonyabb, mivel a mosógép feltöltéséhez, keveréséhez és leürítéséhez ugyanannyi áram kell, mint a teljes vagy részleges töltetnél. Ez vonatkozik a szárítóra is.

7. Rendszeresen tisztítsa meg a szárítót – a felesleges szösz felfogja a nedvességet a szárítógépben, és hosszabb ideig tart a szárítás is.

8. Fontold meg, hogy kell-e olyan rendszerességgel a ruháidat mosni, valóban összeszed annyi szennyeződést, piszkot, izzadságot, ami ezt a mosási gyakoriságot igényli?

9. Ha energiahatékony készülékekbe, például mosó- és szárítógépekbe fektetsz be, hosszú távon azzal biztosan pénzt takaríthatsz meg.

10. Takaríts meg pénzt, és spórolj a mosás költségein a mosógép beállításainak módosításával. Például egyszerűen moss ruhát alacsonyabb fokozaton, és szárítsd alacsonyabb hőfokon.

Ha követed ezeket a tippeket a családi költségvetésben így megtakarított tízezreket sokkalta szórakoztatóbb dolgokra is költheted, mint a mosás.